CamperToday homepage
T4 hefdak

Alle reisverhalen onder elkaar

Hier staan alle reisverhalen en ervaringen met onze VW buscampers onder elkaar inclusief alle foto's.

Er is ook het korte overzicht van reisverhalen waar je makkelijker een onderwerp kunt zoeken wat je aanspreekt.


 

Van tent naar buscamper

Wanneer: 8 Aug 2014 - 2 Weken
Bestemming: Frankrijk

Foto1Na vele jaren met uiteenlopende kampeervakanties was dit voor ons de eerste ervaring met een kampeerbus. We kwamen erop door een advertentie in de Landleven, waarin reclame werd gemaakt voor de huur van zo’n ’Boer zoekt vrouw’ busje. Deze bleken echter allemaal bezet en toen zijn we verder gaan zoeken.

Onze bestemming en de reis ernaar toe waren niet vastomlijnd gepland. Via de Ardennen en de omgeving van Reims kwamen we uit bij Lac du Der in de zuidelijke champagnestreek. Een kunstmatig meer dat ervoor moet zorgen dat o.a. Parijs droge voeten houdt. Wij zaten aan de westkant, waar zich in het najaar in het vogelreservaat duizenden kraanvogels ophouden. Helaas nu niet een….

We reden door naar Bourgondie, naar het Nationaal Park de Morvan. Het plaatsje Saulieu was een mooi uitgangspunt voor wandel- en fietstochten. Het was het zuidelijkste punt van onze reis.

foto2Voor verstokte tentkampeerders als wij wende de kampeerbus verassend snel. Vanwege het matige, koele weer zaten we vooral 's avonds heel vaak in de bus. En eigenlijk vonden we dat prima. Het hefdak gaf ons toch een heerlijk vertrouwd tent-gevoel. Het is prettig dat de bus zo compact is. Je kunt er prima mee rijden, ook door kleine Bourgondische stadjes. In Maastricht waagden we ons zelfs in een parkeergarage. 5 cm. over aan de bovenkant en maar hopen dat niet een of andere aannemer een lichtarmatuur of bordje te laag heeft opgehangen. Het ging gelukkig allemaal goed en het heeft de teruggave van onze borgsom niet in gevaar gebracht...

R.E. de Jong & R.I. Sanders


In 14 dagen van oost naar west

Wanneer: 8 augustus 2014 - 2 Weken
Bestemming: Duitsland en Frankrijk

Op 9 augustus vertrokken we richting Europapark in Rust, Duitsland om van daaruit richting Nord Pas de Calais te zwerven. Het was onze eerste vakantie met een camper.

Foto1Toen we hem op gingen halen, schrokken we wel van de grootte, maar al rijdende door het Duitse en Franse landschap werd hij een prima reisgenoot, die gemakkelijk was te besturen. Na een geweldige dag in Europapark en twee prima overnachtingen op de camping daar, zijn we richting de zee gegaan via Verdun, het kasteel van Pierrefond, het dal van de Aisne en Amiens. Aan de côte d'Opal vonden we een camping Municipal met uitzicht op zee.

Het vinden van een leuke camping was overigens geen probleem en het overnachten op een camperplaats is ons ook goed bevallen. Na een bezoek aan Nausicaa in Boulogne sur mer en La Coupole bij St. Omer, zijn we via België weer terug naar Nederland gereisd.

Een campervakantie is ons zeer goed bevallen. Vooral de vrijheid en het rustige tempo vonden we erg prettig!

Groeten Erich en Susan

Erich en Susan

Meer foto's

Foto 2 - Foto 3 -


Een weekje camperen voor mijn verjaardag !

Wanneer: April 2014 - 1 Week
Bestemming: Nederland

Foto1Toen we jong waren reden we met ons eigen VW-camperbusje (T2 zonder hefdak), maar dat was jaren terug.

En plots had mijn vrouw voor mijn vijfenzestigste verjaardag het voorstel om één week met een camperbusje te gaan rondzwerven in Nederland ! Ondanks dat het nog vroeg in het voorjaar was, hebben we een unieke week verlof gehad.

Al vlug kwam het "bekende gevoel van vroeger" en dat bracht ons terug in de tijd !

De T3 Joker met hefdak bracht ons een ganse week kriskras door Nederland, van Lauwersoog tot de Achterhoek.

Een campertje, dat door zijn afmetingen niet schuw is om in steden te rijden en parkeren, maar dan op de camperplaats zich ontpopte tot een klein, knus maar comfortabel slaapwagentje.

Marleen & Raf

Meer foto's

Foto 2 - Foto 3 - Foto 4 - Foto 5 - Foto 6  -


Naar de Kraanvogels met een Camper

Wanneer: Oktober 2013 - 1 Week
Bestemming: Frankrijk

Nog even een camper huren bij CamperToday en op weg om de vele tienduizenden kraanvogels in het Lac de Der te zien. Van 26 oktober tot en met 2 november 2013.

De beste tijd is eind oktober begin november lazen we op het internet onder de naam Grus Grus, de Latijnse naam van de kraanvogel.

In Nijmegen hadden we ze in het voorjaar zien overvliegen op weg naar het noorden, een lust voor het oog en oor door hun kenmerkende roep. Nu gaan we ze van dichtbij en in grote hoeveelheden zien, hopen we. 

Foto1 Via de Eindhoven en Hasselt komen we terecht op een prachtige camping, Franceloc ‘L Hirondelle bij Oteppe met een kasteel erbij; er wordt Halloween gevierd alles is in de avond verlicht met lampen en de mensen zijn bijzonder uitgedost, soms eng. We hebben nog niet zo iets moois gezien. ‘s Avonds de camping verkend, iedereen is gekomen voor het Halloween feest. We genieten van een mooie plek met uitzicht, het is erg drassig door de vele regen.

De volgende dag naar Namen en langs de Maas op weg naar Dinant. We bekijken de stad, de brug over de Maas is versierd met allemaal grote beschilderde saxofoons, feestelijk om te zien, Olivier Sax is geboren in Dinant en dat is nu 200 jaar geleden.

De Maas volgend rijden we naar Sedan waar we bij een groot fort overnachten, de stad ligt onder ons. Onze herinneringen aan de Maas gaan terug naar de jaren 80. Met onze kano’s zijn we vanaf het Plateau van Langres de rivier af naar Nijmegen gevaren, een tocht die 4 weken heeft geduurd.

foto2 We nemen de Voie Sacree van Verdun naar Bar le Duc een weg die een grote rol heeft gespeeld in de eerste wereldoorlog, onderweg prachtige herfstkleuren en mooie vergezichten.

Naar St. Dizier waar we wat boodschappen doen, niet ver hier vandaan ligt het Lac de Der Chantecoq, de plaats waar mensen uit vele landen naar toe gaan om te genieten van de vele kraanvogels.

Als we bij het uitzichtpunt komen, zien we gauw geteld 45 (witte) campers op de camperplaats staan en vele auto’s op de parkeerplaats. Door onze lage camper, een T3 type Joker, kunnen we vrij en dichtbij het meer overnachten, We hebben er ca. 600 km op zitten.

foto3 Het weer wordt beter, wat kouder en zonnig overdag. Nu een heldere nacht vanaf ons bed is de Melkweg te zien; aarde donker er is nauwelijks licht in de omgeving. De kraanvogels blijven ook ‘s nachts “praten”, het is een drukte van belang.

Door de vogelwachters van het meer zijn er 84.000!! kraanvogels geteld. Bij het vallen van de avond komen ze in grote groepen naar het meer en zodra het licht wordt horen we het grus grus en zien we ze bij duizenden opvliegen vaak met een jong erbij, dat een piepend geluid maakt. Ze verblijven een aantal weken bij het meer en gaan overdag op zoek naar voedsel op de omringende akkers waar ze resten van de geoogste mais en aardappels vinden.

foto4 Ze zijn op doortocht naar de Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal en mogelijk Marokko om te overwinteren. 

We laten de kraanvogels achter ons en gaan richting Moezel en Eiffel, een mooie streek. Vaak staat in het camperboek dat de camping het hele jaar plek open is; helaas blijkt dit niet zo.

Op een gesloten camping aan de Moezel mogen we staan; er is een restaurant bij dat wel open is. Hier nemen we ons diner, in een woord voortreffelijk. Er groeien heerlijke witte en blauwe druiven, we smullen er van. Aan de overkant van de Moezel ligt Remich, voor het donker maken we een wandeling over de brug naar Luxemburg.

We rijden via Monschau naar de Ardennen waar we slapen op 700 meter hoogte, de Weisser Stein, een camperplaats waar als er sneeuw ligt het erg druk kan zijn.

Nog even Maastricht in om te eten en verder naar huis, Nijmegen.

Met de prima werkende verwarming was deze reis in deze tijd van het jaar prima te doen. Onze vakantieplannen voor 2014 zijn Wales, wellicht weer met de camper.

Ineke en Cor Sikkens uit Nijmegen


Vakantie met de T3 naar Umbrië/Marche Italië

Wanneer: 15 Juni 2013 - 3 Weken
Bestemming: Italië

Juni is eigenlijk wel heel erg vroeg in het kampeerseizoen, de campings gericht op de natuur zijn zo goed als leeg. Meer op cultuur gerichte campings zijn in die periode seniorencampings.

Grote voordeel is wel: voorseizoensprijzen en nooit vol!

Anderzijds wel spinnewebben in de douche en soms lekkende kranen door verouderde leertjes.

Foto1Erik en ik hebben een uitgelezen vakantie gehad met veel Roomse cultuur rondom Assisi (Umbrië) en oneindig mooie landschappen in Marche......wat mooi, net een film.

Natuurgebieden

Twee natuurgebieden (beide op de grens van Umbrië en Marche) die zeer de moeite waard zijn:

  • Sibili
  • Monte Cucco

Goede wandelkaarten zijn ter plekke aanwezig, wel goed zoeken.

Campings:

foto2Dolomieten:

1. bij Pescul staat niet in gidsje.

Emilia-Romagna:

2. bij Imola: camping Valverde in Riolo Terme.

3. bij Bologna: stads camping Campeggio Città di Bologna, € 34,00, perfecte voorzieningen en met de lijnbus of campingbus zo midden in oud Bologna

Umbrië:

4. Bij Assisi: Camping du village Assisi (nr. 2413 in Boekje 2) met vervoer (campingbus) naar stad Assisi.

Marche:

5- bij Spello: camping Subasio (nr. 1949 in Boekje 1) 2 camperbusplaatsen aanwezig.

6.-bij Costacciaro: camping Rio Verde (nr. 1881 in Boekje 1) (bij natuurpark Cucco).

7.-bij Montèlparo: agricamping Tasteria (bij natuurpark Monti Sibillini).

Doorgangscampings:

8. bij Innsbruck: Tiefental Roppnerhof (nr. 835 in Boekje 1), Unterpettnau.

9. bij Füssen (D): Haus Guggemos (nr. 664 in Boekje 1), Hopfen am See.

De VW T3 is een sterke camper waarmee je met gemak een pas kan nemen. Niet snel maar je komt er altijd!

Boekje 1: ACSI Klein en Fijn Kamperen 2013.

Boekje 2: ACSI CampingCard 2013 (deel 2).

Josien en Erik

Meer foto's

Foto 3 -


Rondreis Frankrijk - van koolzaad naar sneeuw

Wanneer: 9 mei 2013 - 3 Weken
Bestemming: Frankrijk

Foto1Met de T4 hoogdak donderdag vertrokken naar Frankrijk om een rondreis te maken door het land over de route national en andere kleine wegen. Soms bleven we 1 nacht op een camping en soms meerdere dagen.

Onze eerste overnachting in Bertangles was bij een kasteel in een boomgaard.

Via Amiens waar we de kathedraal hebben bezocht zijn we op een camping aan de Eure terecht gekomen. Marcilly sur Eure.

De dag erna via Chartres en Tours in Saumur aan de Loire gekampeerd.

Hier hebben we gefietst langs de Loire naar Gennes en de volgende dag naar Turquant. De Loire streek is prachtig.

Ook heb ik een lekke band gereden, maar een geluk bij een ongeluk kwamen we een fietsenmaker tegen. Een nieuwe interieur en exterieur (banden) en we konden gelukkig weer verder.

De koolzaadvelden waren prachtig onderweg (zie foto). 

foto2Van Saumur naar Bergerac in de Dordogne. Onderweg geluncht in de camper, makkelijk zo met eten en drinken bij de hand.De camping lag aan de Dordogne en het stadje konden we via een brug lopend bezoeken. Een stadswandeling met plattegrond gelopen. Cyrano de Bergerac heeft een mooi standbeeld in de stad.

Hier houden we een lunchstop langs een riviertje toen we naar Lourdes onderweg waren. Zon en regen wisselden nogal. Hier was het mooi en zonnig.

De camping bij Lourdes lag dicht bij het heiligdom waar we lopend naar toe konden, maar de regen had het zand/grindpad erg glad gemaakt. De lichtprocessie op het terrein van het heiligdom vanaf 21.00 uur 's avonds was zeer indrukwekkend. Het hele terrein vol met mensen met kaarsen en samen zingen.

De souveniers winkeltjes in de stad verkochten veel dezelfde spullen.

foto3Vanaf de camping genomen. 's Nachts had het veel geregend daarom is alles zo groen.

Onderweg naar Martres-Tolosane 

Na 2 overnachtingen in Lourdes naar een camping aan de Garonne, Martres-Tolosane.

Een mooie camping aan een bosrand en de Garonne vlakbij. Omdat het droog was weer een stuk gefietst in de omgeving. Ondanks dat het weer wisselend was hebben we toch veel plezier gehad van de fietsen.

Carcasonne was ons volgende reisdoel en de weg ernaartoe was goed te vinden. De camping die we uit de ACSI gids hadden uitgezocht lag buiten de stad Carcasonne nl Trebes. We kregen van iemand de tip om langs het canal du midi naar de stad te fietsen. Dat hebben we de volgende dag gedaan. Een mooie tocht met verschillende sluizen ivm het hoogte verschil van het water. Druk was het niet op het water met boten: nog te vroeg in het seizoen en het was koud op het water.

Via Albi, Carmaux naar Naucelle. Camping du Lac de Bonnefon uit de gids is aan te raden. Een mooi onderhouden camping aan een meer. Hier stonden we als enige gast en zijn 1 nacht gebleven. De volgende dag hebben we via de Col de la Fageole veel sneeuw onderweg gezien. De weg was goed te rijden. Maar 0,5 graden onderweg is toch wel koud.

foto4Sneeuw en even later prachtige gele brem op de bergen langs de weg.

Wat een tegenstelling op een dag.  

In Abrest vlak bij Vichy een mooie camping gevonden en met de fiets konden we makkelijk Vichy bezoeken. In Vichy een wandeling gemaakt door de oude stad en het park dat door Napoleon aangelegd is langs de Allier. Hall des Sources een mooi oud gebouw met waterbronnen waar je ook zelf water kon tappen.

Vanuit Vichy hebben we een flink stuk gereden richting Langres. Dit gebied heet het land van Langres en de 4 meren. De camping in Villegusien de Lac was niet bijzonder maar de omgeving prima geschikt om een fietstocht te maken. Het weer zat mee, de zon scheen en daarom toch de fiets gepakt en langs een kanaal met sluizen gefietst. Weer een mooi stukje natuur.

Onze vakantie zit er bijna op en we plannen nog een overnachting in Luxemburg bij Clervaux. Hier zijn we op een camping van een nederlandse eigenaar beland. 's Nachts heeft het nog behoorlijk geregend. De laatste dag via Maastricht en de A73 naar Beuningen.

We hebben een geweldige vakantie gehad. De zon hebben we niet veel gezien en de gemiddelde tempertuur was te koud. Buiten eten hebben we niet veel gedaan maar de camper heeft gelukkig de mogelijkheid om binnen comfortabel te zitten en de kachel aan te zetten.

De camper heeft ons overal gebracht zonder problemen, bedankt.

Bep en Stef Spaan

Meer foto's

Foto 5 - Foto 6  -


Lange reis Spanje en Portugal - Wat is de wereld toch klein

Wanneer: 17 Mei 2013 - > 4 Weken
Bestemming: Spanje en Portugal

Zomer 2012; Na 3 weken met de tent rondgetrokken te hebben op Corsica zijn we in Frankrijk aan de Drôme neergestreken. ’s Avonds komt er een VW campertje de camping op rijden en we raken in gesprek. Onder genot van een glaasje wijn worden de voordelen van een kleine camper opgesomd en we zeggen tegen elkaar; Zo’n campertje is misschien ook wel iets voor ons. Na 40 jaar tent waren we al aan het nadenken over andere vakantievormen.

Najaar 2012; Het wordt een campervakantie in 2013. Het internet wordt afgestruind om een kleine camper te vinden, met airco en cruisecontrole. Na diverse verhuurders te hebben bezocht kwamen we terecht bij Camper Today, waar we gelijk bij binnenkomst een goed gevoel over hadden. We kregen een leuke aanbieding en de huurovereenkomst werd vastgelegd voor een periode van 5 weken.

Foto117 mei 2013; Het is zover de camper kon opgehaald worden en we mochten van Erik en Masja ’s morgens al komen om een beetje voor de te verwachten files i.v.m. pinksteren te kunnen vertrekken. Na het overpakken van de bagage en de uitleg van Erik rond een uur of één op weg, richting Spanje en Portugal. Onderweg storm en regen en veel drukte. Na 400 km hielden we het voor gezien en streken neer op een kleine camping, circa 100 km boven Parijs. Na heerlijk geslapen te hebben wakker geworden met winterse temperaturen. Maar met de kachel aan was het in no time aangenaam. Ook dag 2 kenmerkte zich met regen en veel drukte, vooral rond Parijs. Toch uiteindelijk 600 km opgeschoten via de route National en onder Limoges de nacht doorgebracht. Ons oorspronkelijke plan was om eerst een paar dagen bij de Dordogne te gaan staan en daarna verder naar Spanje

Spanje zijn we globaal doorgetrokken vanuit de Pyreneeën, boven Madrid langs naar midden Portugal. Onderweg bezochten we o.a. het natuurpark Bardenas Reales, Dit gebied, circa 100 km ten zuid/oosten van Pamplona is een half woestijn met rotsformaties die zo uit de westerns van John Wayne lijken te komen. In de provincie Soria met zijn stuwmeren, bossen en bergen reden we. over een smal weggetje met 18% stijging naar een bergmeer op 2000 meter en wandelden door enkele dagen daarvoor vers gevallen sneeuw. Een prachtige rit, die met een grote camper niet mogelijk geweest zou zijn. Na de afdaling maakten we nog een ommetje door de kloof van de Rio Lobos, met zijn bijzondere rotsformaties. (zie foto)

In Segovia parkeerden we de camper op de stadscamping, met uitzicht op de omliggende bergen en op fietsafstand van het centrum, beroemd om het Romeinse aquaduct.. Na Segovia op weg naar Salamanca, de stad met het volgens velen mooiste Plaza Mayor van Spanje. Onderweg nog een bezoek gebracht aan Avila, de ommuurde stad, ook wel genoemd het Carcasonne van Spanje. Vanaf Avila nemen we de binnenweg naar Salamanca en komen door de Sierra de Avila, een bijzondere steenwoestijn. De laatste overnachtingen in Spanje zijn in de Sierra Peña Francia in het dorpje Miranda de Castenar vinden we op de camping van Nederlander Govert een rustiek plekje. De volgende dag tijdens een wandeling kwamen we kennissen tegen uit Oostzaan, die ook met een kleine camper onderweg waren. Wat is de wereld toch klein!!!

foto2De dag daarna kregen een uur cadeau. Dat betekende dat de Portugese grens is gepasseerd was . Portugal heeft een andere tijdszone. We zijn neergestreken in Ponte 3 Estradas, een gehucht aan de rivier de Alva, waar ex plaatsgenoot Thomas eigenaar is van een mooie camping met plaatsen onder de olijfbomen. Hier bleven we 4 dagen en voor het eerst is het boven de 20 graden. Vanuit hier een prachtige dagtocht gemaakt door de Serra da Estrella (Sterrengebergte) met o.a. een bezoek aan Sabugueiro, het hoogst gelegen dorp van Portugal, waar nog op traditionele manier geitenkaas wordt gemaakt.

Het Estrella gebergte is niet te vergelijken met bijv. de Alpen en de hoogste top van 2000 meter is een soort plateau. Na de hoogte een paar dagen later naar de diepte. Het strand van de Atlantische oceaan, op een camping waar we na 2 dagen moesten vluchten van de mieren. De laatste mier hebben we op de dag van terugbrengen verwijderd.

Vanaf de kust bezoeken gebracht aan Barcelos, een stadje met de grootste markt van Portugal, waar honderden kooplieden elkaar proberen te overschreeuwen en Porto de idyllische stad aan de Douro en de stad van de Port wijn. Na nog een paar dagen binnenland, met o.a. een fietstocht over een nieuw fietspad, aangelegd op een oud spoorwegtracé, weer terug naar Spanje. In Ribadesella, een leuk stadje met een mooi strand en uitzicht op de Picos de Europa werd de camping opgezocht. Door dit schitterende gebergte hebben we een prachtige tocht gemaakt over kleine smalle weggetjes met vele panoramische uitzichten. Na Spanje nog een paar dagen Dordogne en 2 dagen Wychen en toen moest de camper weer terug naar Oosterhout.

5 weken zijn omgevlogen. Het weer was wisselvallig. We konden niet vaak buiten zitten dus verbleven we regelmatig lekker knus in het campertje.

Harry & Els Steur - Zaandijk


Kaartje uit Duitsland


Bestemming: Duitsland

Een ansichtkaart uit Duitsland van huurders die al voor de 4e keer weg zijn met één van onze T4 buscampers.

Meer foto's

Foto 1 -


Toevallige ontmoeting in Frankrijk


Bestemming: Frankrijk

Zo sta je zomaar ineens naast een andere camper van CamperToday. Twee van onze huurders hebben elkaar toevallig getroffen op een camping in Bourg d'Oisans Frankrijk.

Hoe klein is de wereld soms ?

Meer foto's

Foto 1 -


Camperreis Eiffel-Moezel

Wanneer: 27 Oktober 2012 - 1 Week

Op zaterdag 27 oktober vertrokken we vroeg uit Norg, de auto vol spullen voor onszelf en ons hondje om een week met een hefdak T4 op reis te gaan.

Foto1Om 10.00 waren we bij CamperToday waar we hartelijk werden ontvangen met koffie en een uitgebreide uitleg kregen over de camper. Na het overpakken van alle spullen vertrokken we om 11.30 naar Monschau.

Het was prachtig weer, warm in de cabine, maar op de hoogvlakte boven Monschau zagen we dat er rijp lag op auto’s en bomen! En toen we uitstapten op de camperplaats aan de Biesweg besloten we dan ook om maar snel door te rijden naar camping Perlenau, met verwarmde toiletten en douches. Het was duidelijk naseizoen, er stonden maar een paar andere campers en caravans.

Na heen en terug gewandeld te zijn naar Monschau via de de rood-witte wandeling waarbij we het leuke plaatsje Monschau( in de schaduw en dus koud) en de ruine erboven (in de zon dus lekker warm) hebben bekeken was het bijna donker. Het vroor, maar de kachel hield de camper lekker warm.

Na het eten in het voor de laatste avond van het seizoen geopende campingrestaurantje moest de camper worden ingericht voor de nacht. Na enkele frustrerende pogingen lukte het toch om de bank in bed te veranderen. We begrijpen nu ook waarom het een kampeerbus heet! :)

Dankzij een extra slaapzak als dekbed hebben we toch goed geslapen, de volgende morgen werden we wakker op een witberijpte camping met ijsbloemen op onze ruiten. Net als vroeger thuis zeiden we vrolijk…..

Via Irrel - wandeling naar de Teufelsslucht , Trier – stadswandeling , Neumagen - overnachting op combi van jachthaven/camperplaats met “sani-ark” , Bullay - modderig, wandeling naar Marienburg en burg Arras ( in donker terug), Bürgen - mooi plekje bij restaurant Schaunemühle, naar Oberfell waar we met een wandeling naar burg Thurau op donderdag afscheid namen van de Moezel.

foto2We combineerden dus elke dag een stukje rijden met een lekkere wandeling en op de geplande overnachtingsplaatsjes was het heel rustig.

Dit was wel even anders toen we donderdagavond in Bad Neuenahr/Ahrweiler aankwamen! De camperplaats bij het Freibad stond stampvol akelig grote campers, de camping was ook vol, (gelukkig konden we voor de volgende dag wel reserveren), zodat we ons heil maar zochten op een gewone parkeerplaats aan de Ahr, met wel een openbaar toilet erbij. Deze avond moest de kachel op de accu werken, wat hij ook prima deed. (CamperToday opmerking: de standkachel werkt op diesel en ontsteekt op de accu)

Dat het zo druk was kwam mede doordat het een feestdag, Allerzielen, was. Het kerkhof waar we ’s-avonds langswandelden was dan ook feeëriek verlicht met op alle graven een kaarsje.

Vrijdagmiddag konden we na de Rotweinwanderung terecht op camping “Am Ahrtor”, met een prachtig sanitairgebouw, een feest om daar te douchen en af te wassen!

(www.camping-ahrweiler.de). De camping ligt vlak bij het oude stadscentrum.

Op zaterdag in de stromende regen weer terug naar CamperToday, alles uit- en overgeladen en de camper schoon en volgetankt weer ingeleverd. Prima locatie, zo dicht bij de snelweg en een tankstation met alle faciliteiten.

foto3We hebben een heel leuke week gehad, de camper werd ons steeds meer eigen en we kregen een aardige routine. Ik had, toen ik dit voorjaar boekte, er niet op gerekend dat het zo koud en zo vroeg donker zou zijn, wel een beetje dom natuurlijk. Hierdoor waren we meer gebonden aan overnachtingsplaatsen met stroom en toiletgebouwen, maar omdat het zo rustig was heeft ons dat niet echt gestoord.

We boften ook met het weer, wel koud, maar toch vier zonnige en twee sombere maar droge dagen, de regen viel snachts.

En ’s-avonds nog even lekker lezen of rummycubben bij een gezellig suizend kacheltje heeft ook zijn charme. Ook ons hondje heeft zich wel vermaakt, lekker mee wandelen en hele stukken in de rugzak. (CamperToday opmerking: honden mogen alleen mee in goed overleg met de huurders)

Erik en Masja, bedankt voor de prettige ontvangst, de koffie en dat de hond mee mocht.

Jan Willem en Hettie van Dijk


Onze ervaringen met een camperbus - happiness is a choice

we delen even onze ervaringen met een camperbus. We zijn 50 plussers en wilden niet kamperen eind oktober. En ook heel graag verschillende plekken aandoen. Wij hebben geen camperbus, dus hebben eerst gehuurd. Prettig voordeel is, dat campers wat goedkoper zijn buiten het seizoen en op deze wijze leer je wat bij je past.

We begonnen met een flinke dosis “romantische” ideeën over het vrije leven in een camper. Dat bleek al gauw helemaal niet waar. Eigenlijk kun je nergens meer vrij kamperen in europa. Tja je kunt overal parkeren, maar dat is wat anders als overnachten. Wat is reizen met een camperbus dan wel? Nou het is goedkoper overnachten dan in een hotel. En handiger dan met de tent. Met een camper heb je gewoon je huis bij je en ben je veel sneller en droger weg dan met een tent. En als je een leuk plekje ziet om te staan, dan ga je staan. Daar zet je koffie/thee of wat dan ook. En kun je heerlijk wandelen en/of fietsen. In geval van een camperbus is vrijheid dus vooral flexibiliteit.

Als vervoermiddel is een camperbus geweldig. Je zit hoog en overzichtelijk in het verkeer. En als je, net als wij een VW T4 hebt gehuurd, dan kun je ook nog vlot de bergen in. En ook af en toe even snel inhalen of oversteken. Want de extra power van een 2,5 liter diesel is echt heel prettig. Maar het rustig zoeven over de weg dan? Dat kan met een iets zwaardere motor eigenlijk alleen maar prettiger en rustiger. En als je “cruisecontrole” op de auto hebt, nog beter. En dan spaar je ook nog brandstof.

Wat wel een “must”is, is oefenen met achteruit rijden en parkeren. Gewoon een paar keer doen of even les nemen bij iemand, die het kan. Dat scheelt heel veel angst en ergernis voor jezelf.

De camperbus met hefdak heeft het voordeel, dat je in Frankrijk overal door de tunnels kan en in de parkeergarage, want de hoogte is krap 2 meter. Okee je zit gebukt in de auto, omdat je denkt dat je elk moment het plafond van de tunnel raakt, maar dat “went”. Want het gaat helemaal goed.

Wat je vanzelf leert, is opruimen en opbergen. Dat is een noodzakelijke hobby in zo’n kleine ruimte, maar levert onmiddellijk “leefruimte”op. Wij dachten dat we heel handig het bed maar opgemaakt moesten laten liggen ( we waren maar met ons twee), maar hierdoor konden we ons nauwelijks bewegen bij het aan en uitkleden. Even het bed opruimen ( achter de bank schuiven) en je kunt weer vrij ademhalen. En voor alle andere spullen zijn er echt genoeg ruimtes!!! (maar het is geen hotel)

Voor kou is het altijd handig om te zorgen voor een trainingspak en aparte bedsokken. Maar ja, dat weet je als kampeerder. Wel is erg handig, dat je even de kachel (op stroom) kunt aanzetten, zodat de kou eruit is. Vocht is er uiteraard altijd, want dat produceer je door ademen. Dus af en toe even extra stoken. Kou en vocht zijn echt de aandachtspunten voor voor- en na-seizoen. Een goede slaapzak is echt nodig.

Verder merkten wij, dat het fijn is, om een extra matras op de bank te leggen, zodat je lekker slaapt. Ons viel tegen dat we niet, net als vroeger, gewoon overal op konden slapen. Wij zullen de volgende keer beslist een dikkere matras bestellen ipv de standaard.

Uiteraard hebben we de luxe van navigatie, maar merkten dat het fijn is om een kaart bij de hand te hebben. Anders mis je leuke plekken en/of de richting waarin je wilt rijden of waar je ongeveer bent. Als je een navigatie gebruikt, is het voor je eigen rust goed, dat je altijd 15 minuten per uur boven op de eindtijd van de navigatie telt, anders krijg je toch dat “haast” gevoel. En dat wil je nu juist niet!!

Tenslotte is een kampeergids handig. Want niet alles staat in de navigatie.

Wat wij ook ervaren hebben, is dat het voor ons prettiger is om op de eindbestemming te zijn, voor het donker. Zoeken is echt lastiger in het donker en je mist de leuke plekken.

En uiteraard is onze tip: happiness is a choise ( gelukkig zijn is een keuze) kies ervoor om je niet op te winden, zorgen te maken of wat dan ook. Geniet gewoon van hier en nu. De wereld ontvouwt zich vanzelf.

Warme groet Monique en Cor


Sauerland - VW Karmann Missouri


Bestemming: Duitsland

Foto's van één van de huurders van de VW Karmann Missouri camper. De foto met kasteel is genomen vanaf de stadscamping van Valkenburg, de rest is in Sauerland Duitsland genomen.

Meer foto's

Foto 1 - Foto 2 - Foto 3 - Foto 4 - Foto 5 - Foto 6  -


Vrijheid van het kamperen en een betrouwbaar bed

Wanneer: Augustus 2012 - 3 Weken
Bestemming: Denemarken en Scandinavië

Foto1Met de camper naar Scandinavië, dat is nog eens een vakantie. Maar hoe regel je zoiets als één van ons ernstige astma heeft en al meerdere vakanties daar veel last van heeft gehad door luchtjes enzo?

Na wat bellen uiteindelijk bij CamperToday aangekomen en de eerste reactie, na uitleggen van het astma-probleem, was "geen probleem, misschien moeten jullie een keer langskomen om te proberen?". Oké, dat is een bijzondere reactie. Wij erheen en proberen "hoe het voelt". Voor wij de camper op zouden halen, wordt de camper ook nog eens goed gereinigd, zodat de hele vakantie zonder verdere problemen kan verlopen. Super service!! En bij het uiteinderlijke ophalen was de camper perfect schoon! En alles zoals afgesproken, geen ruikende schoonmaakmiddelen ed gebruikt! TOP! Wij blij op pad.

foto2En dan gebeurd er toch nog iets. De huishoudaccu kapot, maar na een telefoontje naar Elst is het allemaal snel en goed geregeld.

Daarna 3 weken genieten van Denemarken, Zweden en Noorwegen. Wat dus heel bijzonder is ivm de astma, toch de vrijheid van het kamperen en een betrouwbaar bed :-)

Jutland in Denemarken, het merengebied in Zweden en heel veel Noorwegen: de Peer Gynt weg, de Trol-wegen, Geiranger, Haddanger Vidda. De camper brengt ons er met gemak heen en kan ook overal prima staan.

En bij terugkomst de camper weer inleveren… Dat ging prima, al is het met moeite na de drie mooie weken.

Volgend jaar maar weer.

Bas en Olga

Meer foto's

Foto 3 - Foto 4 - Foto 5 - Foto 6  -


Normandië - uitzicht op zee

Wanneer: Sep 2012 - 1 Week
Bestemming: Frankrijk

Een mooie foto van een huurder op camping Bel Sito in Baubigny (Normandië) waar ze een vijftal prachtige dagen doorbrachten met uitzicht op de zee.

Hans en Marijke

Meer foto's

Foto 1 -


Ruige kliffen en woeste golven - Devon and Cornwall


Bestemming: Engeland

Foto1Wij hebben gekozen voor het natuurlijke in Devon en Cornwall. Eigenlijk zijn we meer in Cornwall blijven rondkijken ondanks een planning voor beide delen.

Het Zuidwesten van Engeland kenmerkt zich door zijn ruige kliffen en woeste golven en het prachtige Dartmoor met zijn glooiende graaslanden en grillige steenhopen. (Heerlijk om op te klauteren!) Paarden galopperen hier langs je auto en wanneer je voor de zoveelste keer stopt zullen ze je voorzichtig benaderen. Runderen en schapen houden de paarden gezelschap.

De overblijfselen van oude tinmijnen geven Cornwall een eigen identiteit. De granieten schoorstenen hebben een bovenste ring van baksteen. Graniet is hier ruim voorradig en dus goedkoper. De open mijningangen, grote gaten in de grond, zijn uit veiligheidsoverwegingen door muurtjes en prikkeldraad beveiligd. Maar let op je hond, die vallen er nogal eens in. Een oude mijn bezoeken is zeker de moeite waard.

foto2De wegen zijn smal en versmallen regelmatig nog meer bij bijvoorbeeld oude stenen bruggetjes. De binnenweggetjes zijn zo breed als een auto en omgeven door hagen. Er zit geen recht en vlak stuk in dus het is constant opletten voor tegenliggers. Schrik niet wanneer je een dubbeldekkerbus tegenkomt, die rijden hier ook. Er zijn voldoende mogelijkheden aan de kant te gaan staan en elkaar te passeren.

De wegen kronkelen zich langs de weilanden (die je amper ziet door de hagen en muurtjes) en met grote regelmaat moet een klim of afdaling genomen worden van soms wel 20% of meer. De VW busjes van CamperToday zijn goed geschikt om hier te rijden; niet breed en uitermate krachtig, een noodzaak!

De dorpjes zijn zo Engels als het maar kan. Middeleeuwse kerken met scheefgezakte en bemoste grafzerken staan tegenover de pubs met hun kenmerkende uithangborden. Namen als White Horse, King Arthur, The Old Inn kom je regelmatig tegen. De oude muurtjes van opgestapelde stenen zijn begroeid met kleurrijke bloemen. De Havendorpjes zijn kneuterig met hun vele winkeltjes en chip en fish zaken. (rij er liever niet in met de buscamper). Bij eb liggen de kleurige bootjes geduldig te wachten op het opkomende water.

foto3Vergeet niet om regelmatig een Cream Tea te nuttigen. Heerlijke Engelse thee (of koffie) met scones, jam en Clotted Cream…

In de pub moet je zeker eens een Skinner proberen, een lokaal brouwsel in Cornwall.

St Ives is bijzonder. Het licht heeft daar een eigen rol en is om die reden al sinds de oudheid een geliefde plek voor kunstenaars. Het stadje telt dan ook veel gallerieen.

Langs de kliffen van Devon en Cornwall is het een wandelparadijs. Heen en weer terug lopen is een mogelijkheid. De terugweg is totaal anders met al die verschillende rotsformaties. Of met de bus naar een startpunt en lopend terug. Ook in Dartmoor kan dat.

Lands End is een must. Kermis, maar wanneer je vijftien minuten naar rechts of links langs de kliffen wandelt wordt het al een stuk rustiger. Het is daar verbluffend mooi (wij liepen met de zee rechts).

Tips:

Ga met de bus naar een gekozen plek en loop vandaar uit terug naar de logeerplek. Geen wachttijd op de bus terug (vaak gaan ze maar per twee uur) geen tijdsdruk (haal ik de laatste bus) alle tijd aan jezelf.

Wordt lid van de National Trust wanneer je van plan bent veel van hun erfgoed te bezoeken (Kastelen, tuinen, Stone Henge bv). Ook zijn sommige P plaatsen dan gratis (en die kom je nogal eens tegen)

Wordt lid van de CCC (Camper en Caravan Club), dat scheelt behoorlijk.

Vlak bij St Ives is een camping (Polmanter Touring Park Halestown) die in de voor en najaarsperiode ACSI korting geeft. Het is een geweldige camping met werkelijk alles erop en eraan en grote plaatsen. Vanaf de camping kan je prachtige wandelingen maken en zijn veel andere bezienswaardigheden en activiteiten op korte afstand. (O, en dan bij terugkomst heerlijk een Chicken Brest wrapped in bacon met chips en a pint in de pub)

foto4Er is zoveel te doen en te zien. Bereid je voor (wij hadden de gids van de ANWB, maar op de meeste campings kan je ook heel veel infofolders pakken) maar probeer niet alles in één vakantie te doen en te zien is onze ervaring. Je zal merken dat je veel stopt, even rondkijkt of in een havenplaatsje lekker op een bankje gaat zitten genieten van het wassende water, het spel van de grote meeuwen of over de rug meekijkt van een schilder. Ook het rijden over de smalle laantjes vergt veel meer tijd, de dag is om voordat je het beseft.

Ga gewoon volgend jaar weer terug.

Wij zijn in Duinkerken overgestoken naar Dover. Duur ongeveer twee uur varen. In Duinkerken is een camping, handig voor de heen en/of terugreis. Vanaf de camping is het ruim een half uur rijden naar de boot!

Wij hadden de VW met vast verhoogd dak. Een perfecte sterke en stabile auto. Voldoende ruimte voor kleding. Ik zou geen potten pindakaas, pakken hagelslag en aardappelen meenemen. De losse luifel (optie) is handig bij regen voor het droog in en uitstappen en natuurlijk bij veel zon…

Veel plezier en rij links…!

Jan en Truus Gulinck

Meer foto's

Foto 5 - Foto 6  -


Samen op stap met de VW T4 hefdak - B


Bestemming: Duitsland

Onze vrienden, Loog en Gerdien Timmermans, hebben vorig jaar een eigen camper aangeschaft, nadat ze een camper hadden gehuurd bij Campertoday. Het leek ons, Gerda en Peter van den Brul, wel leuk, om met ons vieren een weekje samen te gaan camperen. Wellicht werden wij ook wel “campergek”. Wij huren meestal een vakantiewoning of een hotelkamer, dus een camping bezoeken, na ruim 25 jaar, leek ons een gedurfde uitdaging.

Foto1Nadat we een keer in de showroom waren gaan kijken en uitleg kregen over de camper, waren we wat dat betreft al gerustgesteld. De camper biedt voldoende ruimte om je spulletjes mee te nemen. Dan komt de afreisdag stilletjes dichterbij. Gelukkig mochten we de camper al op donderdagavond afhalen, zodat we voldoende tijd hadden om hem in te pakken en de fietsen achterop de drager te bevestigen. Wat direct opviel, was het gemak en comfort waarmee de camper te berijden was. Vrijdag 4 mei 2012 was het dan zover. ’s Morgens gingen de twee campers achter elkaar aan richting Teutoburgerwald in Duitsland. Onderweg natuurlijk even picknicken en een kopje koffie drinken op een parkeerplaats.

Foto is van Camping Teutoburger Wald

We hadden vooraf al een (in onze ogen) mooie camping in Barntrup uitgezocht. Bij aankomst bleek dit ook het geval. We hebben nog even overwogen om ‘gewoon’ op de camping tussen de caravans te gaan staan, maar de speciaal daarvoor ingerichte camperplaats met kunstgras en BBQ voorziening lonkte toch het meest.

Nadat we onze campers hadden opgesteld, brak de zon door en hebben we lekker buiten gegeten in het zonnetje. Dit was een super begin van onze vakantie. Het bed slaapt heerlijk en als je het wat vaker hebt gedaan, ben je zo omgebouwd tot slaapplek en weer terug.

De volgende dag bleek echter dat de weergoden ons niet geheel goed gezind waren en bleef het maar miezeren. We hadden Barntrup uitgekozen, omdat deze plaats dicht bij de Extersteine (Horn-Bad-Meinberg) is. Daar staan dertien zandsteenrotsen met een hoogte van bijna 40 meter. Dit is een belangrijk Natuur- en cultuurmonument van Duitsland en bleek zeker een bezoekje waard. We zijn met één van de campers met z’n vieren daar naartoe gereden en gewandeld in die omgeving. Daarna hebben we nog het Hermanns denkmal in Detmold bezocht. Een beeld met een totale hoogte van circa 53 meter midden in het bos. De dag erop was het droog en hebben we de omgeving per voet verkend. Op maandag zijn we maar afgereisd richting het westen. Uiteindelijk hebben we onderweg maar beslist af te reizen naar een camping in de buurt van Münster. (Campingplatz Münster)

Na een loopje over de camping met een briefje van beschikbare staanplaatsen, viel ons oog op een vrij veldje, waar we toen met de twee campers zijn gaan staan. We konden hier ons buitenterras mooi met de zon meedraaien.

foto2Na het avondeten hebben we op onze fietsen een verkennend rondje gefietst (Foto is van campingplatz Münster). Münster lag op nog geen 5 km van de camping verwijderd. De volgende dag zijn we op de fiets naar Münster gereden om daar de binnenstad en een kasteel met botanische tuin te bezoeken. Zo’n dag lopen in een stad maakt je toch vermoeid. Dus maar bij een supermarkt wat eten gekocht en ’s avonds lekker vlees geroosterd met salade en broodsmeersels gegeten. De dag erop hebben we met de fiets nog de natuur opgezocht en een kasteel en museum bezocht. Bij terugkomst kwamen we een midgetgolfbaan tegen. Na de fiets op de camping gezet te hebben en even te hebben opgefrist, zijn we daar maar een balletje gaan slaan. Naast de midgetgolfbaan bleek nog een Chinees wokrestaurant te zijn. Daar hebben we de inwendige mens maar eens lekker laten genieten. Donderdag 10 mei maar weer naar huis. Het was broeierig warm en zonnig. Hoe verder we bij Nederland kwamen hoe minder zon er bleek te schijnen. Voor de avond was er zelfs een weer alarm afgegeven.

Toen we thuis de spulletjes uitgepakt hadden, hebben we de camper schoongemaakt en gewassen. Daarna (nog voor de voorziene bui) de camper maar teruggebracht naar Elst. Wellicht kon de volgende huurder hier dan nog van profiteren.

Wij hebben een heerlijke tijd met de camper mogen hebben. Alle gemakken zitten erin.

Bedankt dat wij de camper eens mochten huren.

Gerda en Peter van den Brul


Vakantie in de Harz met de T4 met hefdak

Wanneer: September 2011 - 1 Week
Bestemming: Duitsland

Ik vond het van te voren een beetje spannend om na zeven jaar weer eens in een bus te rijden. Maar al na enkele kilometers was ik gewend. Je hebt een geweldige zit in zo’n busje en spiegels waardoor je moeiteloos achteruit kon rijden. (Met mijn eigen auto heb ik meer moeite om te kunnen zien waar ik rijd.)

Foto1Ik ging alleen met mijn hond Nonja een waakse actieve weimaraner, die nog nooit gekampeerd had. Het was voor mij dus ook een proef of het leuk zou zijn. Vroeger heb ik altijd in tenten rondgetrokken maar slapen op de grond wil mijn rug niet meer.

Ik heb een geweldige week gehad ook regelmatig naar nieuwe plekken gereden o.a. voor het bezoeken van twee reuen, als mogelijk partner voor Nonja.

Daarom was het voor mij ook van belang dat mijn hond mee mocht (huisdieren zijn alleen in goed overleg toegestaan – CamperToday).

Zij heeft zich keurig gedragen ook al vond ze het eerst wat eng tijdens het rijden in de bus. s’Nachts sliep ze onder het uitgeschoven bed en net zoals thuis ging ze niet op de bank. Ook al was ze moe na de vele wandelingen die we deden. Een week is eigenlijk te kort, daar kwam ik al na drie dagen achter.

Ik heb wel erg mooi weer gehad geen druppel regen dus dat heeft natuurlijk wel het plezier versterkt. s’Nachts was het koud in de Harz maar s’avonds even voor het slapen de kachel aan en s’nachts uit, dan was het prima slapen. Aanrader is als het koud is een dunne deken onder je onderlaken te leggen want de schuimrubber matrassen zijn kil als de buitentemperatuur ook slechts 5 graden is. De tafel vond ik een beetje lastig maar met kamperen, was ik primitief gewend, dus die heb ik niet veel gebruikt

Aad en Nonja


Ervaring met de T4 hefdak B


Bestemming: België en Luxemburg

Wij zijn kampeerders met een rapido 31tdl caravan. Ik had het idee gekregen een auto en caravan in te ruilen voor een t4. Gerdien is wat meer gereserveerd. Soms verromantiseer je je eigen ideeën, dus eerst maar eens een huren. Zodoende bij CamperToday terecht gekomen.

Foto1Eerst maar eens op een vrijdagavond gaan kijken. Gerdien is bang dat er niet genoeg pakruimte in zit. Kijken is niet genoeg, ervaren dan maar. We mochten de auto al op vrijdagmiddag ophalen. Trots zet ik de camper naast de deur. Wonderbaarlijk hoeveel er met goed inpakken nog in gaat. We houden ruimte over. Al inpakkend leuke aandacht van de buren, wat we nu toch weer van plan waren…

Zaterdag. Mooi weer. We reizen af naar de Ardennen. Ongeveer 3 uur gereden. De auto rijdt heerlijk, fantastische stoelen. We komen aan in Tenneville…, parkeren klaar! Dak omhoog, daar zitten we dan. Eigen luifel stond er ook zo voor. Eten koken ging prima. We hadden een onrustige nacht, er was een feest, onweer en het bed was erg hard. Zodoende weinig geslapen.

Volgende dag, zondag maar ruim een uur verder een erg leuke camping MAKA met een plaats aan de rivier de Semois. Mooi weer, een mooie wandeling kunnen maken, koken opnieuw goed, het vraagt vanwege de weinige ruimte een goede voorbereiding. S avonds was het wat koud, standkacheltje erbij, heerlijk. Voor de nacht hadden we de matrassen van het bovenbed erop gelegd, en met het hoofd naar de voorkant, dat beviel beter.

Maandag, opnieuw mooi weer voor een mooie wandeling. De camper bevalt ons goed.

Dinsdag, we breken weer op en gaan Luxemburg. We vinden in de bus een folder van Camping Woltzdal in Maulusmuhle. Daar worden we, net als op de andere campings, enthousiast ontvangen. De campingeigenaar is ook klant van CamperToday! We delen onze ervaringen. De avonden en nachten hadden regen, overdag goed wandelweer. We kregen een mooie route naar Clervaux. Met hulp van onze Nordic walking pools een mooie wandeling met stevige klimmen en dalen goed te doen. We hadden een mooie plek voor onze pools gevonden in de klemmen boven-achterin

foto2Het eten in de camper verliep goed, maar het gedoe met het tafeltje was minder. Ware het niet dat de plastic buitentafel die we hadden mee genomen er precies in paste, zodoende hadden we een makkelijk verplaatsbare en ruimere tafel, helemaal goed.

Donderdag weer richting huis. Ook onderweg bewijst de camper zijn dienst tijdens de stop. Koffie en broodjes zo klaar. Het weer was inmiddels slecht te noemen, daar hadden we tijdens de stop geen problemen mee! Onze dochter past tijdens onze vakantie op huis en levende have. Ze had nog een avond gepland met vriendin thuis. We waren nog niet welkom thuis zo gezegd. Niet getreurd, in ons buur dorp Oosterbeek ligt aan de Rijn een kleine camping. Prima plek voor nog een nacht en de volgende dag vlot thuis. Ook nu heeft de standkachel ons geholpen een aangename avond te hebben samen met een prima werkende radio met een leuk programma.

foto3Vrijdag waren we zo weer thuis. Het leeg maken en schoonmaken verliep ook vlot en de t4-b weer naar Homoet gebracht.

Conclusie: t4 bevalt goed, rijdt heerlijk, compact, pakruimte genoeg, stoelen zitten heerlijk, tijdens het rijden maar ook als leesstoel, standkachel werkt machtig. Het slapen is niet zo goed bevallen vanwege het harde bed. Daar is mogelijk wel een oplossing voor. (Er zijn losse traagschuim matrassen op maat te koop en te huur voor over het bed voor meer comfort – CamperToday)

We denken er toch sterk aan de ruil te doen zodra onze beurs het aan kan. Of we huren nog eens vaker een T4, of we komen terug voor een bustent.

Masja en Erik bedankt voor de goede service

Groet Loog en Gerdien Timmermans, Wolfheze.

Meer foto's

Foto 4 -


Met de T3 hefdak naar Normandië


Bestemming: Frankrijk

Hoe gaan we dit jaar op vakantie? Onze jongste zoon (15) wilde nog wel mee, dus het moest iets avontuurlijks zijn om het nog leuk te vinden. Zelf hebben we als 50+ een wens om over een poos met zijn 2-en rond te gaan trekken met een kampeerbusje. Dus was de link snel gelegd; er even uit met zijn 3-en en tevens een try out voor onszelf.

Foto1Het was precies in die regenperiode die maar niet wilde ophouden in heel Europa. Maar het genot van geen- natte tenten of -klamme huisjes was bij voorbaat al groot. We hebben nog een regendag gewacht maar zijn uiteindelijk toch vertrokken, het werd even droog en zonnig. Zoon wilde graag de kastjes van de bus volpakken en installeerde zich met muziek op zijn oren en hond aan zijn voeten op de achterbank. En route via Belgie naar de westkust van Frankrijk.

Het besturen op zich was al een avontuur. Als enige chauffeuse kon ik alle stadia zelf doormaken. Na een paar rotondes kon ik de bochten goed nemen. Na kilometers snelweg voelde ik rust neerdalen: we kunnen niet harder en hoeven dat ook helemaal niet. Dus gewoon onderweg zijn in de bus. Onderweg toeterden gelijksoortige busjes naar ons als een soort van familie, dat was een verrassing.

Vroeger hebben we - zonder kinderen - vaak wild gekampeerd en we wilden dat nu ook zoveel mogelijk doen voor het avontuur. Onze eerste overnachting was bij Cap Blanc Nez onder Calais. Een prachtige plek gevonden met een wijds uitzicht over het Nauw van Calais. Geweldig en helemaal alleen. Het was droog en zonnig die dag dus een heerlijke ervaring.

Het slapen met zijn 3-en in de bus was even wennen. De matras was oké maar 1.20m is niet zo breed. Zoon boven ons hoofd op een luchtbed in het hefdak. Is het wel gezellig zo dicht op elkaar? Nou, met al die regen die er nog zou komen moet je er wel wat van maken. Door het getik van de regen en de wind op de luifel, konden wij vrijuit praten terwijl zoon niets kon horen. Toch nog privacy dus dankzij het natuurgeweld. Overdag tussendoor bij een stop zelf koffie zetten en lekker zitten voor een broodje. Wat een luxe!

foto2Verder naar Frecamp, voor enkele dagen een mooie terrascamping aan zee gevonden. De bustent deed nu dienst als extra ruimte voor opslag en bewegingsmoglijkheden. De hond was daar ook heel blij mee. Regen viel er met bakken uit. Spelletjes doen uit een ver verleden, gesprekken voeren, lezen en muziek luisteren naar hartelust. Het uitzicht was al genoeg met het geluid van brekende golven. Als iemand moest luchten kon dat heel heftig aan de kustlijn onder ons. Nog een uitstapje naar Etretat gemaakt om de mooiste krijtrotsen te zien.

Op de terugweg weer langs bij het mooie Cap Blanc Nez. Die laatste ochtend bij het ontwaken was het voor het eerst zonnig en droog, eindelijk zomervakantiegevoel met een fantastisch uitzicht op de White Cliffs of Dover in de zon! We konden niet wegkomen, zijn lang gebleven om het op te snuiven. Een prachtig slotsalvo van ons weekje Normandië. Daar waar je bent kan je zijn, vooral met een kampeerbus.

Het reizen met een T3 (met z’n heerlijk ronkende geluid) is erg goed bevallen en we zullen zeker terugkomen bij Masja en Erik. Dank voor jullie zorgvuldige en persoonlijke benadering.

Yvonne, Koos en Nino


Prachtige natuur in Ierland - Karmann Colorado


Bestemming: Ierland

Foto1Ierland heeft aan onze verwachtingen voldaan, wat een prachtige natuur. Met de Camper VW Karmann Colorado zijn wij vanuit Nederland vertrokken en hebben zuid en zuid west Ierland verkend. De ring of Bearra, de ring of Kerry, Dingle island alles was te doen met deze camper. Kleine landweggetjes, Single route wegen, met deze camper goed te rijden. Het weer had geen invloed op onze tocht want hagel, harde wind en 25 graden alles kan je verwachten in Ierland, maar met een camper blijft het comfortabel. Wij hadden de fietsen meegenomen en dit was een uitkomst om vanaf de camping de buurt te verkennen. De fietsen konden makkelijk achter op de camper vervoerd worden.

Voor ons is het zeker niet de laatste keer dat wij met een camper op vakantie gaan. Het huren is ons goed bevallen.

Wij kunnen dit verhuur adres aanbevelen bij camperhuurder !

Jolanda en Dirk Jan

Meer foto's

Foto 2 - Foto 3 -


Loire en Bretagne - Kastelen, tuinen en de kust


Bestemming: Frankrijk

We hadden weer een T4 camper met hefdak gereserveerd bij Masja en Erik.

Weer die hartelijke ontvangst met koffie, nu in de nieuwe stalling. De vloot is inmiddels uitgegroeid tot maar liefst 7 campers. Het gaat goed. Kan ook niet anders met zo’n aanpak als die twee. 30 April vertrokken we rechtstreeks vanuit Homoet richting de Loire.

Foto1De eerste dag tot St. Leu D’Esserent 45 km van Parijs Camping Campix. Prima camping voor de doorreis. De volgende dag door naar Cande sur Beuvron vlak bij de Loire. Rustig gelegen goede camping. We bezochten kasteel Chaumont. Als zo veel kastelen fraai ingericht en als bijzonderheid hier thematische tuinen aangelegd door kunstenaars. Heel bijzonder.

Na een bezoek aan kasteel Villandry met verse bloemen in alle kamers en zijn fraaie tuinen (moet je ooit gezien hebben) gingen we door naar Sainte Reine de Bretagne bij Pontchateau. We kampeerden op camping du Deffay in de tuin van het kasteel. We hadden een wereldplek aan de vijver. Goed restaurant, zwembad en in de vijver twee waterfietsen die gratis gebruikt mogen worden.

De camping ligt aan de rand van het natuurgebied la Petite Brière, na de Camargue het grootste moerasgebied van Europa. In het gebied veel doodlopende weggetjes naar heel kleine dorpjes met in Bretonse stijl gerestaureerde huisjes van turfstekers. Rieten daken en blauwe kozijnen en tuinhekjes.

foto2De rotskust van Bretagne is heel bijzonder met steeds weer inhammen met een klein zandstrandje. Het verschil tussen eb en vloed is zo’n 3 à 4 meter. Daardoor komt er een heel groot stuk strand vrij met vaak heel mooie rotspartijen waar in poeltjes allerlei dieren en planten te bewonderen zijn. Natuurlijk bekeken we ook de Dolmen en Menhirs. Heel speciaal bij Carnac. Daar staan duizenden Menhirs in rechte rijen. Niemand weet de betekenis er van. Vannes heeft een mooi stuk oude binnenstad. Het schiereiland Quiberon is een aanrader.

Grappig in Bretagne is dat de plaatsnamen op de borden en wegwijzers vaak in het Frans en Bretons worden aangegeven.

Uiteindelijk was de vakantie bijna ten einde.

foto3Op de terugweg bezochten we nog het eiland Mont Saint Michel. We kampeerden op camping Mont Saint Michel in Courtils. Als je aankomt lijkt het een camping met heel veel vaste bewoners, maar het is een heel mooie toeristische camping met een groot ontspanningsterrein met een trimbaan met fitness apparatuur. De Mont Saint Michel is heel toeristisch met souvenirwinkels en eethuisjes. Het klooster zelf is maar gedeeltelijk te bezichtigen. Het uitzicht vanaf boven bij het klooster is enorm.

Toen weer terug naar huis, de camper schoongemaakt en teruggebracht.

We hadden onderweg één klein probleempje met de camper. Er ging een lampje branden. Bij de garage bleek dat het een defecte remlichtschakelaar was. Deze werd besteld en de volgende dag vervangen. Kan je ook met een gloednieuwe auto overkomen. Voor de rest was de camper weer fantastisch. We hebben weer een leuke vakantie gehad.

Volgende keer weer met een VW camper? Zo ja dan in elk geval weer een van Camper Today.

=> CamperToday Tip: kijk eens op de website Camping Woltzdal in Luxemburg van de Fam. van Miltenburg !

Ada en Theo van Miltenburg

Meer foto's

Foto 4 - Foto 5 - Foto 6  -


Internationale meubelbeurs in Milaan

Wanneer: april 2011 - 2 Weken
Bestemming: Italië

Ik had de internationale meubelbeurs in Milaan op m'n agenda staan. Al jaren wil ik gaan en nu moest het er maar eens van komen. Ik heb zelf in mijn onderneming een VW T5 dubbelcabine en daar hebben we al de nodige weken heel primitief in gekampeerd. Je kan er in liggen daar is alles wel zo mee gezegd.

Sylvia was op zoek naar een camper om te huren, om de ervaring op te doen met een VW camper, omdat ik erover denk mijn T5 om te bouwen tot camper en privé te gaan rijden. Campertoday kwam bij ons sympathiek over, een klein bedrijf gerund door 2 gedreven camperaars.

Foto1Het is ons gelukt 10 dagen in een kleine camper te vertoeven, in het begin ff wennen dat je een logistiek met z¹n tweeën moet vinden om het allemaal een beetje organisch te laten verlopen. We hebben een fantastische tijd gehad in de T4 hoogdak via de Eifel, Zurich in Milaan beland. Handige App "bordatlas" op mijn Iphone gedownload, die in de omgeving waar je bent of naar toe wil de camperplaatsen aangeeft. Zo zijn we uiteindelijk op een "agricoltura Biologica" boerderij terecht gekomen onder Milaan. Erg handig, 10 minuten lopen van een eindstation van een tram die ons in hartje Milaan bracht. Qua kosten ook heel vriendelijk, te weten dat de hotelkamers tijdens zo¹n beurs torenhoog zijn. We hebben op de terug weg op de camping "Dalai Lama" gestaan op 1500 meter hoogte met uitzicht op de Matterhorn, uit een ANWB gids gehaald met kampeerplekken in combi met wellness. Het hele jaar open, maar wellness alleen in de weekenden. Dat stond niet in het boekje het was erg rustig en genoten van de well-les!

De terugtocht door Zwitserland door de St. Bernardtunnel, was een bijzondere ervaring. Ik had de Alpen tot nu toe alleen gezien als we er overheen vlogen en langs Grenoble reden om naar zuid Frankrijk te gaan. Heerlijk die vrijheid te stoppen waar je maar wil op de mooiste plekjes een kop koffie zetten of op een geschikte plaats te overnachten en zonder al te veel gedoe daar van te genieten.

Ben nu al druk me te informeren voor een ombouw, maar voor het zover is, ook nog eens de T4 met hefdak uitproberen of misschien ook wel de Colorado!

Groeten, Sylvia en Kees


Einddoel Rome en het moet kamperen blijven

Wanneer: Oktober 2010 - 3 Weken
Bestemming: Italië

Eigenlijk zijn wij verwoede tent kampeerders, maar we wilden eens een VW camper met hefdak proberen. Iets meer luxe maar niet te veel. Het moet kamperen blijven.

Foto1 Begin oktober 2010 wilden we met een T4 met hefdak twee en een halve week op vakantie. Geen enkel verhuurder wilde anders dan per week verhuren, hoewel begin oktober de mensen toch niet in de rij staan om op vakantie te gaan. Bovendien konden we nergens in de buurt waar wij wonen (in noord Luxemburg) terecht.

Tot we op de site van Campertoday kwamen. De kontakten waren vanaf het eerste moment heel plezierig. Erik snapte dat het begin oktober helemaal geen probleem was om een gebroken week te verhuren en maakte een aangepaste heel nette prijs. Wat ons ook aansprak bij dit beginnende bedrijf is: duidelijke afspraken, geen extra kosten als reserveringskosten etc. Kunnen de grote jongens een voorbeeld aan nemen!!

We haalden de camper op. Het was geen gloednieuwe, dat wisten we, maar hij zag er prima uit, zowel van binnen als van buiten. We werden door Masja en Erik heel vriendelijk ontvangen met koffie. Na uitleg over de camper en een grondige inspectie vertrokken we.

De eerste nacht stonden we op Camping Grüntensee in Wertach, Beieren. De volgende dag door Oostenrijk, via de Timmelsjoch, een hele klim, maar dank zij de 75kW motor geen enkel probleem, naar het Passeiertal in Italië. We overnachtten op camping Passeier-Meran, een leuke camping waar we elke twee jaar even langs gaan.

De volgende dag richting Florence. We sliepen op camping il Poggetto in Troghi 16 km van Florence.

foto2 Vanaf de camping konden we heel eenvoudig met de bus naar Florence. Nu waren we de snelwegen een beetje zat en we zetten de navigatie op “geen snelwegen”. Dat leverde een fantastische rit op door Toscane. We ontdekten een prachtig oud stadje Lucignano. Een en al rust compleet met een Italiaans terrasje waar we een heerlijke cappuccino dronken. Verderop bij Sutri was een amfitheater uit de tijd voor Christus. Gratis parkeren, gratis toegang en echt de moeite waard. De nacht brachten we door op camping Amiata in Casteldelpiano. De eerste camping waar het restaurant niet open was, dus zelf koken, wat in de T4 ook al geen probleem is. De camping wordt geleid door een ouder heel vriendelijk echtpaar. De man bracht ons persoonlijk naar een kampeerplekje.

De volgende dag verder, want ons einddoel was Rome. Daar overnachtten we een aantal dagen op camping Village Roma op de via Aurelia 831. (met restaurant) De bushalte is bij de ingang van de camping. Met de bus naar het metrostation en je kunt overal heen. Vervoerskaarten voor een aantal uren of voor een dag koop je op de camping.

Na een aantal dagen in Rome werd het tijd om aan de thuisreis te denken. We wilden de Via Aurelia helemaal gaan volgen. Dit is al een heel oude weg die van de Franse grens tot in het centrum van Rome loopt. De huisnummers lopen grotendeels door vandaar nummer 831 voor de camping.

foto3 Via deze weg kwamen we langs Porto Ercole, waar Koningin Juliana een vakantiewoning had. Verderop ligt Levanto, aan een baai van de Middellandse Zee. Camping Acquadolce in Levanto is eigenlijk alleen maar geschikt voor campers en kleine tentjes. De camping ligt op een heel steile helling. Je kampeert op terrasvormige veldjes. Heel kleine plaatsen, maar je loopt zo het stadje in en bent met 5 minuten aan zee. De temperatuur was prima je kon nog in zee zwemmen. In de buurt is een wandelroute langs voormalige smokkelaarsdorpjes aan de kust. Je kunt ook wandelen naar een volgende baai en met de boot terugkomen.

Verder over de Via Aurelia naar Pisa. Uiteraard de scheve toren bezocht en de prachtige kerk. Tot Genua volgden we de Via Aurelia. Het weer werd slechter, de temperatuur daalde. We verlieten de Via Aurelia en gingen richting Grote Sint Bernard. Vlak voor de pas overnachtten we op camping Tunnel in Etroubles. Deze camping ligt op 1300 meter hoogte. Toen waren we best blij met de kachel in de camper. Simpel, druk op de knop, temperatuur instellen en hij blaast heerlijke warme lucht. De volgende ochtend lag er een dun laagje ijs op de camper. Een heel verschil met een paar dagen geleden in Rome met 23 graden !!

foto4 De camper zoemde moeiteloos naar 2473 meter hoogte en…. wat een geluk…het was boven een strak blauwe lucht !! Na wat rondwandelen gingen we naar beneden en via de Col de Forclaz naar Chamonix. Helaas toen we terugkeken was de lucht helemaal betrokken. De Mont Blanc hebben we niet gezien. We gingen richting Annecy. We kampeerden op camping Moulin Dolay in Aravis. De camping was volgens de campinggids open maar dat bleek niet zo te zijn. Toch werden we vriendelijk ontvangen door de 75 jarige eigenaar. Hij vertelde dat hij op dat terrein tot zijn 65e een nertsfarm had. Toen heeft hij in 5 jaar tijd alles afgebroken en opgeruimd en een camping ingericht om nog een bezigheid te hebben. Een heel mooie camping aan een meertje langs een beek met een gigantisch groot speelterrein voor kinderen. Omdat het weer ons totaal in de steek liet reden we een dag eerder dan gepland naar huis.

De volgende dag de camper schoongemaakt en teruggebracht. En alweer die hartelijke ontvangst met koffie. Masja en Erik doen het fantastisch. Het zal niet de laatste keer zijn dat we bij hen en camper huren.

==> CamperToday Tip: kijk eens op de website Camping Woltzdal in Noord Luxemburg van de Fam. van Miltenburg !

Ada en Theo van Miltenburg

Meer foto's

Foto 5 -


Sweden and feeling comfortable

Wanneer: September 2010 - 2 Weken
Bestemming: Zweden

We went up to Sweden, 10 days to reach Stochholm. We feeled so comfortable in this van! Our daughter loved the little bed above. In the rain and in the wind we always feeled warm.

We could easily parked right in the center of cities and hang around on our bikes. A great experience and an easy way to travel with a baby. Thanx 

Bob, Manon + Lara (vanuit Antwerpen)


Nooit gedacht dat er zoveel in een camper pastte

Wanneer: Augustus 2010 - 2 Weken
Bestemming: Frankrijk

Foto1We zijn net terug van twee weekjes met de camper weg. Ik had nooit gedacht dat er zoveel in een camper pastte, twee bedden, een koelkast, fornuis, super veel opbergruimte en zo'n handige omdraaistoel, en de tafel, en paste er ook nog een moeder, een broer, een hond en natuurlijk ikzelf in!

foto2Ik vond het heel om er in te zijn, lekker knus ! Vooral vond ik het echt fijn dat je er onder het rijden lekker spelletjes kon spelen met 'n tafel en dat ik broodjes voor mama kon smeren, en het fijnste was dat als Jules (broer) voorin tijdens het rijden zat, ik lekker achterin met m'n kussen op de achterbank kon liggen slapen. Wel vast natuurlijk, want anders vond mama dat niet goed!

groetjes Sanne (en Hermien en Jules)

Meer foto's

Foto 3 -


Scandinavië en de Baltische staten


Bestemming: Scandinavië en de Baltische staten

Na een goede voorbereiding 's morgens de camper gehaald en ingeladen. Hierbij viel het op dat er zo veel ruimte in de camper is, dat we alles makkelijk kwijt konden. Aan het einde van de dag vertrokken naar een camping in de buurt van Zweden en via de boot aan het eind van de volgende dag in Malmö (Zweden).

Vrijdags naar Stockholm gereden voor de overtocht naar Talinn (Estland). Een fantastisch mooie boot en 3 à 4 uur varen langs eilanden voordag je op open zee komt.

Via Talinn (fantastische mooie "sprookjes"stad) naar Taxtu en het zuidoosten van Estland. Daar Letland in gereden richting Riga. Riga is zeker een bezoek waard. Het binnenland is minder, wel weer rond Sigulda heel mooi. Vervolgens naar Litouwen gereden via de “Kruisberg“ zeer indrukwekkend, helaas was het toen erg heet (ca 40gr). Naar Oilnius gereden voor een bezoek, ook een zeer oude stad. Door gereden naar Rudiskes in de buurt van Trakai waar een bijzonder kasteel staat. Vandaar uit naar Klapeida aan de kust waar de boot naar Kiel zou vertrekken.

De baltische staten en zeker het verschil tussen "heel" rijk en arm zet je wel aan het denken. Het was de moeite waard.

Jan en Dikky


Alles in een handomdraai bij de hand (Vogezen en Elzas)

Wanneer: 17 juli 2010 - 2 Weken
Bestemming: Frankrijk

Foto1Wat een heerlijk gevoel om onderweg te zijn en alles in een handomdraai bij de hand te hebben! Op 17 juli vertrokken we richting Frankrijk met onze kinderen Kaatje en Sim op de achterbank. Koelkastje gevuld en kastjes ingeruimd.

Twee weken reden we rond in midden Frankrijk; Vogezen en Elzas. De campertent bleek een uitkomst te zijn. Wij sliepen in de tent en Sim en Kaatje in de camper. Het weer was helaas niet altijd even mooi. Het was heerlijk om 's avond binnen te kunnen zitten; soms zelfs nog even met de verwarming aan. 

We konden de tent makkelijk losmaken van de camper en zo dus snel even boodschappen doen of een rondrit maken. Volgende keer hopen we op beter weer, maar op vakantie met de camper is voor herhaling vatbaar.

Dick en Jantine


Ervaringen met de VW California T4 met hefdak

Wanneer: Juni 2010 - 4 Weken
Bestemming: Frankrijk en Spanje

De afgelopen jaren hebben we eigenlijk alleen maar fietsvakanties gedaan in eigen land en Duitsland. Ronde van Nederland, route langs de Donau e.a. routes. Klein tentje en andere kampeerspullen mee en maar zien waar je uitkomt. Heerlijk, die vrijheid en het avontuur! Die vrijheid hebben we zo’n 15 jaar geleden ook al eens ervaren toen we een camper huurden en een rondje Spanje en Portugal hebben gedaan met de kinderen.

Foto1 Nu met z’n tweetjes hebben we niet zo’n grote camper nodig, vinden we. Een douche en toilet is overbodig maar een keukentje, koelkastje en een bed is toch wel prettig. Een VW-campertje is groot genoeg; gelukkig heeft Camper Today de T4 met hefdak nog beschikbaar voor 4 weken van half juni tot half juli.

Via de Route de Soleil gaat het eerst richting de Hautes Alpes om de omgeving van Gap te verkennen. We zijn zowel ’s zomers als ‘s winters heel vaak in Frankrijk geweest maar nog nooit in Gap. Onderweg op de hoogte van Grenoble begint het noodweer; onweer, hagelbuien, slagregens en harde wind. Soms zelf zo erg dat we de auto maar even aan de kant zetten; kunnen we gelijk even een lekker kopje koffie zetten. Met dit weer tel je je zegeningen dat je met een camper op pad bent en niet op de fiets met een klein tentje! De auto rijdt super, maakt weinig geluid en met optrekken en inhalen merk je dat er behoorlijk wat power in de motor zit. Prima!

Het weer in Zuid Oost Frankrijk is slecht en na een paar dagen reizen we richting de Spaanse Pyreneeën. We volgen de Route de Soleil verder en ontvangen verontruste sms’jes i.v.m. noodweer en modderstromen bij Draguignan en Frejus. We rijden daar langs maar gelukkig hebben we er geen last van. Vooralsnog is onze bestemming Barcelona en Tarragona en als het meezit willen we ook graag Grenada en Madrid bezoeken. Dit is echter afhankelijk van het weer en de temperatuur.

We maken veelal gebruik van campings en niet van camperplaatsen. We hebben geen zin om op een parkeerplaats te verblijven ondanks dat het (bijna) niets kost. Vaak blijven we een paar dagen op dezelfde camping en verkennen de omgeving per fiets. De twee fietsen hebben we op de fietsendrager maar helaas is er tijdens het reizen al lakschade ontstaan op de achterklep door een van de trappers. Vervelend!

Barcelona is een prachtige stad en de camping in Gava vlakbij is prima. Met de bus die net buiten de camping een halte heeft, sta je in een half uur voor 1,80 euro per ritje midden in het centrum op de Plaça de Catalunya. Prima te doen!

Zuidelijker komt de temperatuur al snel richting de 35° C en we besluiten terug te gaan naar Zuid-Frankrijk en reizen naar Millau en de Tarn. Via een camping aan de Loire en in Normandië gaan we zo langzamerhand terug naar Nederland; iets eerder dan gepland omdat we berichten krijgen dat onze kleinzoon behoorlijk ziek is. Bij thuiskomst is hij gelukkig alweer opgeknapt.

Al met al hebben we ruim 6000 km gereden en het is ons prima bevallen. De lakschade wordt goed afgehandeld en het contact met Masja en Erik verloopt heel prettig en zorgvuldig. Het is een betrouwbaar adres om je camper te huren. Volgend jaar weer? Wie weet.

Ed & Annemarie


Zwitserland was te mooi voor een kort bezoek


Bestemming: Duitsland en Zwitserland

Voor het eerst met een campertje op vakantie, we dachten dat het wennen zou zijn, maar we waren na een dag verkocht. De fietsen mee en niet te veel bagage, hoewel je in de beperkte kastruimte nog redelijk wat weg pakt.

Via Duitsland naar Zwitserland en evt Italie, Italie is er niet van gekomen want Foto1Zwitserland was te mooi voor een kort bezoek. We moesten even wennen aan de beperkte snelheid van de camper, maar dit geeft ook een echt vakantie gevoel, neem de tijd want je hebt vakantie. Onderweg even van de autobaan af en lekker verse koffie zetten met broodjes en fruit, want alles blijft lekker koel in het koelkastje.

Al met al zeker voor herhaling vatbaar.

ps. de foto is genomen op een overnachtings camping in zuid Duitsland.

groeten Inge en Machiel


De eerste huurders, Normandië

Wanneer: mei 2010 - 1 Week
Bestemming: Frankrijk

Dat waren wij dus, 1 mei vertrokken we richting Normandië. Al enkele jaren zijn wij fan van de campervakantie: vrijheid om te gaan en te staan. Voorgaande jaren in wat grote campers, dwz met vast bed en vast toilet. De T4 was dus een nieuwe uitdaging; wij werden er steeds handiger mee!

De kleinere afmetingen van de camper maken het immers ook mogelijk om op je gemak de vaak wat smallere, in dit geval franse, binnenwegen te rijden. Kortom wij hebben genoten van onze korte vakantie mede door de prima camper!

Gerard en Giralda