CamperToday homepage
T4 hefdak

Fotoreis 2013 hertenbronst Jaegersborg, Denemarken

Over ons » Fotoreis 2013 hertenbronst Jaegersborg, Denemarken

Het is eind september, het moment waarop we zelf weer een fotoreis naar Denemarken, Jaegersborg Dyrehave (Kopenhagen) hebben gepland. Net als afgelopen jaar, vanwege de hertenbronst. Met een camper zul je denken, maar nee, dit jaar gaan we met een groep fotografen op pad, waarbij we carpoolen en in een hotel overnachten. Ook geen slecht idee zo blijkt; het is prima vertoeven in het hotel en erg gezellig met de groep, iets wat zo'n reis zeker versterkt. Je beleeft het op een andere manier, en krijgt ook net even een andere kijk op het geheel, waardoor je toch weer met heel andere foto's naar huis gaat dan het jaar ervoor.

Ochtendlicht met Damhert bij Eremitage SlottetOchtend- en avondlicht

's Ochtends is het uiteraard vroeg uit de veren, althans als je van het mooie ochtendlicht wil profiteren, en dat willen we natuurlijk allemaal. Na een korte onderbreking voor een lekker ontbijt met vers gebakken brood en voor wie wil wat fotobewerking, gaan we in de middag opnieuw het park in tot aan zonsondergang. Er is meer dan genoeg activiteit in het park, en de tijd gaat elke keer weer sneller dan je denkt. Er zijn ook veel oude bomen te vinden die het landschap verfraaien met hun prachtige vormen en gigantische omvang; daarmee zijn het aantrekkelijke objecten voor de landschapsfotograaf. 's Avonds na de maaltijd wordt een selectie beelden van alle deelnemers bekeken en besproken. Natuurlijk leerzaam, maar ook goed om inspiratie op te doen voor de komende dagen. Iedereen heeft zo zijn eigen kijk op zaken, en het is leuk de verschillende invalshoeken te zien.

Doktersbezoek

Helaas kan Erik de eerste ochtenden niet mee vanwege een ontstoken oog. Hij heeft er erg veel last van, en de eigenaresse van het hotel biedt aan om met 'm naar haar huisarts te gaan. Heel attent en erg fijn natuurlijk, want op deze manier is een fotoreis niet echt aantrekkelijk en het is zeker geen goede start van de week. Bij de huisarts blijkt het wat meer voeten in de aarde te hebben dan verwacht, en de eigenaresse rijdt daarna dan ook nog eens direct met 'm mee naar het ziekenhuis, super!

Gelukkig blijkt het daar toch allemaal mee te vallen, en na een apotheek bezoekje lukt het Erik de rest van de week toch om mee het park in te gaan. (Tip; zorg ervoor dat je altijd je zorgverzekeringskaart bij je hebt, dan is alles snel en gemakkelijk geregeld, en heb je er verder geen omkijken naar).

Edelherten strijd in de bronsttijd - Red Deer fightEdelherten strijd

In het park komen nog mooie momenten voorbij, zoals een gevecht tussen 2 herten, een niet alledaags gebeuren, en indrukwekkend om te zien. Erik heeft dit gevecht, wat uiteindelijk 8 minuten duurt, gefilmd. Wil je zien hoe dat eraan toe gaat dan kun je de videos bekijken. Naast Edelherten fotograferen we ook veel Damherten en Sikaherten in de diverse landschappen die het park rijk is, wat mooie en afwisselende beelden oplevert.

Het bronstgedrag van de Edelherten is dit jaar ook beter te volgen dan vorig jaar. Misschien een kwestie van op de juiste momenten op de juiste plekken aanwezig zijn, en natuurlijk kan de extra aanwezige kennis bij deze reis ook geen kwaad!

Hoe dan ook hebben we erg genoten van een gezellig en ontspannen weekje Jaegersborg met een leuke enthousiaste groep fotografen! Volgend jaar weer?

Mirjam en Geurt, bedankt voor een geweldige week hertenbronst!

Links voor de liefhebbers

Hertenjong  Burlend hertOchtendmist Jaegersborg

 

Edelherten strijd in Denemarken | youtube.com