CamperToday homepage
T4 hefdak

IJsberen op Spitsbergen - Juni 2014

Over ons » IJsberen op Spitsbergen - Juni 2014

JuArctic Stern Longyearbyen Svalbardni 2014 is eindelijk aangebroken, het moment waar we lang op hebben gewacht, onze reis naar Spitsbergen!
We hebben er enorm veel zin in. Het is extra spannend door de bijzondere bestemming.

Deze reis gaan we weer met een groep fotografen, wat lange wachtrijen bij het vliegveld betekent, omdat alle fototassen open moeten voor inspectie. Gezellig is het wel! De reis er naartoe gaat sowieso met redelijk wat wachttijd gepaard, maar dat is de moeite meer dan waard, zo blijkt snel genoeg!

Als we de volgende ochtend, of zeg maar gerust nacht, op Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen (Svalbard) landen, is het klaarlichte dag! Alleen dat is al erg bijzonder, en maakt bijna dat je direct op pad wilt. In plaats daarvan zoek je je kamer op in het hotel en probeert nog wat te slapen. De volgende dag gaan we, na een aantal uren op verkenning te zijn geweest in Longyearbyen, het schip op. Helaas moeten we 1 medefotograaf direct al achterlaten vanwege een ongelukkige val. Zijn vakantie was helaas van korte duur!

Walrus Svalbard

We slapen in een vierpersoonshut met douche en toilet, prima geregeld en goed te doen. Beetje warm, dat wel! Het programma voor die week wordt uitgelegd door de crew, welke ook direct wordt voorgesteld. Het voornaamste doel van deze week is het spotten van ijsberen, super spannend natuurlijk! Maar ook walrussen, baardrobben, rendieren, allerlei soorten vogels,  en misschien walvissen en poolvossen, zijn bewoners die we wellicht zullen gaan zien.

Alleen het varen door het pakijs is al een belevenis; wat een prachtige wereld, wat een weidsheid, en wat een rust! Erg fascinerend, bijna niet in woorden te vatten!

Ons eerste uitstapje is naar een groep walrussen. We worden met zodiac's aan wal gebracht. Om eventuele ijsberen te kunnen verjagen, lopen er gidsen met geweren voorop. Deze komen we gelukkig niet tegen, wel de walrussen. Deze liggen heerlijk te luieren op het strand. Prachtig gezicht, al die grote logge dieren dicht op elkaar met hun trage bewegingen.

IJsbeer Spitsbergen SvalbardZe hebben flinke slagtanden, welke ze schijnen te gebruiken om zichzelf vanuit zee op een ijsschots te trekken. In het water zijn de walrussen heel relaxed en nieuwsgierig, en laten zich van dichtbij bewonderen. Wat een leuke ervaring!

De volgende dag gebeurd het; de eerste ijsbeer wordt gespot! Een heel spannend moment, iedereen zoekt natuurlijk het beste plekje langs de reling van het schip. In de verte ligt de ijsbeer heerlijk languit op een ijsberg, zijn alerte blik volgt ons met interesse. Na een poosje glijdt hij naar beneden om zich heel rustig richting boot te bewegen. Wauw! Dat verwacht je niet! Lopend over het ijs, een stukje zwemmend door helder diepblauw water, en dan.....komt ie ineens wel heel dichtbij! De beer staat van onderaan de boot naar boven te kijken, alle geuren en blikken van de mensen in zich opnemend, althans zo lijkt het. Gelukkig heb ik net op tijd het kaartje in mijn camera kunnen wisselen om dit geweldige moment vast te leggen! Hij wandelt op zijn gemakje rondom het schip om vervolgens heel rustig weer weg te lopen. Wat een prachtige eerste ontmoeting met een ijsbeer!

Pakijs Svalbard Spitsbergen

Al varend door het pakijs komen er verschillende baardrobben en wat zeehonden voorbij, die rustig op een ijsplaat liggen of zich vrolijk door het water bewegen. Het kleine groepje walrussen is ook prachtig om te zien met hun spiegeling in het water. Op de boot is het prima uit te houden zo, het weer zit ons erg mee, en het uitzicht blijft adembenemend mooi!

Een ander leuk uitstapje die week is die naar de Alken op Fugelsangen, voor de vogelliefhebbers een echte must! Als je een dik pak sneeuw bergop weet te trotseren, zijn ze van dichtbij te fotograferen. Eenmaal een plekje gevonden is het echt genieten van deze mooie en grappige vogels, die soms in grote zwermen langs je heen vliegen. Het is zonder problemen uren vol te houden...

Na het zien van wel 15 ijsberen, en niet te vergeten alle andere interessante en mooie dieren, komt onze reis langzaamaan tot een einde. Erg jammer, we hadden best nog een week willen rondvaren door dit prachtige en overweldigende gebied. Een reis die we niet snel zullen vergeten!

IJsbeer Spitsbergen Svalbard Bearded rob Svalbard Pas Op ijsberen Gjelder hele Svalbard IJbeer Polarbear Svalbard   Polarbear Svalbard Svalbard