CamperToday homepage

Reisverhalen en ervaringen

Hieronder staat een Reisverhaal met één van de CamperToday VW buscampers.
Terug naar alle CamperToday Reisverhalen.

Lange reis Spanje en Portugal - Wat is de wereld toch klein

Wanneer: 17 Mei 2013 - > 4 Weken
Bestemming: Spanje en Portugal

Zomer 2012; Na 3 weken met de tent rondgetrokken te hebben op Corsica zijn we in Frankrijk aan de Drôme neergestreken. ’s Avonds komt er een VW campertje de camping op rijden en we raken in gesprek. Onder genot van een glaasje wijn worden de voordelen van een kleine camper opgesomd en we zeggen tegen elkaar; Zo’n campertje is misschien ook wel iets voor ons. Na 40 jaar tent waren we al aan het nadenken over andere vakantievormen.

Najaar 2012; Het wordt een campervakantie in 2013. Het internet wordt afgestruind om een kleine camper te vinden, met airco en cruisecontrole. Na diverse verhuurders te hebben bezocht kwamen we terecht bij Camper Today, waar we gelijk bij binnenkomst een goed gevoel over hadden. We kregen een leuke aanbieding en de huurovereenkomst werd vastgelegd voor een periode van 5 weken.

Foto117 mei 2013; Het is zover de camper kon opgehaald worden en we mochten van Erik en Masja ’s morgens al komen om een beetje voor de te verwachten files i.v.m. pinksteren te kunnen vertrekken. Na het overpakken van de bagage en de uitleg van Erik rond een uur of één op weg, richting Spanje en Portugal. Onderweg storm en regen en veel drukte. Na 400 km hielden we het voor gezien en streken neer op een kleine camping, circa 100 km boven Parijs. Na heerlijk geslapen te hebben wakker geworden met winterse temperaturen. Maar met de kachel aan was het in no time aangenaam. Ook dag 2 kenmerkte zich met regen en veel drukte, vooral rond Parijs. Toch uiteindelijk 600 km opgeschoten via de route National en onder Limoges de nacht doorgebracht. Ons oorspronkelijke plan was om eerst een paar dagen bij de Dordogne te gaan staan en daarna verder naar Spanje

Spanje zijn we globaal doorgetrokken vanuit de Pyreneeën, boven Madrid langs naar midden Portugal. Onderweg bezochten we o.a. het natuurpark Bardenas Reales, Dit gebied, circa 100 km ten zuid/oosten van Pamplona is een half woestijn met rotsformaties die zo uit de westerns van John Wayne lijken te komen. In de provincie Soria met zijn stuwmeren, bossen en bergen reden we. over een smal weggetje met 18% stijging naar een bergmeer op 2000 meter en wandelden door enkele dagen daarvoor vers gevallen sneeuw. Een prachtige rit, die met een grote camper niet mogelijk geweest zou zijn. Na de afdaling maakten we nog een ommetje door de kloof van de Rio Lobos, met zijn bijzondere rotsformaties. (zie foto)

In Segovia parkeerden we de camper op de stadscamping, met uitzicht op de omliggende bergen en op fietsafstand van het centrum, beroemd om het Romeinse aquaduct.. Na Segovia op weg naar Salamanca, de stad met het volgens velen mooiste Plaza Mayor van Spanje. Onderweg nog een bezoek gebracht aan Avila, de ommuurde stad, ook wel genoemd het Carcasonne van Spanje. Vanaf Avila nemen we de binnenweg naar Salamanca en komen door de Sierra de Avila, een bijzondere steenwoestijn. De laatste overnachtingen in Spanje zijn in de Sierra Peña Francia in het dorpje Miranda de Castenar vinden we op de camping van Nederlander Govert een rustiek plekje. De volgende dag tijdens een wandeling kwamen we kennissen tegen uit Oostzaan, die ook met een kleine camper onderweg waren. Wat is de wereld toch klein!!!

foto2De dag daarna kregen een uur cadeau. Dat betekende dat de Portugese grens is gepasseerd was . Portugal heeft een andere tijdszone. We zijn neergestreken in Ponte 3 Estradas, een gehucht aan de rivier de Alva, waar ex plaatsgenoot Thomas eigenaar is van een mooie camping met plaatsen onder de olijfbomen. Hier bleven we 4 dagen en voor het eerst is het boven de 20 graden. Vanuit hier een prachtige dagtocht gemaakt door de Serra da Estrella (Sterrengebergte) met o.a. een bezoek aan Sabugueiro, het hoogst gelegen dorp van Portugal, waar nog op traditionele manier geitenkaas wordt gemaakt.

Het Estrella gebergte is niet te vergelijken met bijv. de Alpen en de hoogste top van 2000 meter is een soort plateau. Na de hoogte een paar dagen later naar de diepte. Het strand van de Atlantische oceaan, op een camping waar we na 2 dagen moesten vluchten van de mieren. De laatste mier hebben we op de dag van terugbrengen verwijderd.

Vanaf de kust bezoeken gebracht aan Barcelos, een stadje met de grootste markt van Portugal, waar honderden kooplieden elkaar proberen te overschreeuwen en Porto de idyllische stad aan de Douro en de stad van de Port wijn. Na nog een paar dagen binnenland, met o.a. een fietstocht over een nieuw fietspad, aangelegd op een oud spoorwegtracé, weer terug naar Spanje. In Ribadesella, een leuk stadje met een mooi strand en uitzicht op de Picos de Europa werd de camping opgezocht. Door dit schitterende gebergte hebben we een prachtige tocht gemaakt over kleine smalle weggetjes met vele panoramische uitzichten. Na Spanje nog een paar dagen Dordogne en 2 dagen Wychen en toen moest de camper weer terug naar Oosterhout.

5 weken zijn omgevlogen. Het weer was wisselvallig. We konden niet vaak buiten zitten dus verbleven we regelmatig lekker knus in het campertje.

Harry & Els Steur - Zaandijk


Terug naar alle CamperToday Reisverhalen.