CamperToday homepage

Reisverhalen en ervaringen

Hieronder staat een Reisverhaal met één van de CamperToday VW buscampers.
Terug naar alle CamperToday Reisverhalen.

Ruige kliffen en woeste golven - Devon and Cornwall

Wanneer: Juni 2012
Bestemming: Engeland

Foto1Wij hebben gekozen voor het natuurlijke in Devon en Cornwall. Eigenlijk zijn we meer in Cornwall blijven rondkijken ondanks een planning voor beide delen.

Het Zuidwesten van Engeland kenmerkt zich door zijn ruige kliffen en woeste golven en het prachtige Dartmoor met zijn glooiende graaslanden en grillige steenhopen. (Heerlijk om op te klauteren!) Paarden galopperen hier langs je auto en wanneer je voor de zoveelste keer stopt zullen ze je voorzichtig benaderen. Runderen en schapen houden de paarden gezelschap.

De overblijfselen van oude tinmijnen geven Cornwall een eigen identiteit. De granieten schoorstenen hebben een bovenste ring van baksteen. Graniet is hier ruim voorradig en dus goedkoper. De open mijningangen, grote gaten in de grond, zijn uit veiligheidsoverwegingen door muurtjes en prikkeldraad beveiligd. Maar let op je hond, die vallen er nogal eens in. Een oude mijn bezoeken is zeker de moeite waard.

foto2De wegen zijn smal en versmallen regelmatig nog meer bij bijvoorbeeld oude stenen bruggetjes. De binnenweggetjes zijn zo breed als een auto en omgeven door hagen. Er zit geen recht en vlak stuk in dus het is constant opletten voor tegenliggers. Schrik niet wanneer je een dubbeldekkerbus tegenkomt, die rijden hier ook. Er zijn voldoende mogelijkheden aan de kant te gaan staan en elkaar te passeren.

De wegen kronkelen zich langs de weilanden (die je amper ziet door de hagen en muurtjes) en met grote regelmaat moet een klim of afdaling genomen worden van soms wel 20% of meer. De VW busjes van CamperToday zijn goed geschikt om hier te rijden; niet breed en uitermate krachtig, een noodzaak!

De dorpjes zijn zo Engels als het maar kan. Middeleeuwse kerken met scheefgezakte en bemoste grafzerken staan tegenover de pubs met hun kenmerkende uithangborden. Namen als White Horse, King Arthur, The Old Inn kom je regelmatig tegen. De oude muurtjes van opgestapelde stenen zijn begroeid met kleurrijke bloemen. De Havendorpjes zijn kneuterig met hun vele winkeltjes en chip en fish zaken. (rij er liever niet in met de buscamper). Bij eb liggen de kleurige bootjes geduldig te wachten op het opkomende water.

foto3Vergeet niet om regelmatig een Cream Tea te nuttigen. Heerlijke Engelse thee (of koffie) met scones, jam en Clotted Cream…

In de pub moet je zeker eens een Skinner proberen, een lokaal brouwsel in Cornwall.

St Ives is bijzonder. Het licht heeft daar een eigen rol en is om die reden al sinds de oudheid een geliefde plek voor kunstenaars. Het stadje telt dan ook veel gallerieen.

Langs de kliffen van Devon en Cornwall is het een wandelparadijs. Heen en weer terug lopen is een mogelijkheid. De terugweg is totaal anders met al die verschillende rotsformaties. Of met de bus naar een startpunt en lopend terug. Ook in Dartmoor kan dat.

Lands End is een must. Kermis, maar wanneer je vijftien minuten naar rechts of links langs de kliffen wandelt wordt het al een stuk rustiger. Het is daar verbluffend mooi (wij liepen met de zee rechts).

Tips:

Ga met de bus naar een gekozen plek en loop vandaar uit terug naar de logeerplek. Geen wachttijd op de bus terug (vaak gaan ze maar per twee uur) geen tijdsdruk (haal ik de laatste bus) alle tijd aan jezelf.

Wordt lid van de National Trust wanneer je van plan bent veel van hun erfgoed te bezoeken (Kastelen, tuinen, Stone Henge bv). Ook zijn sommige P plaatsen dan gratis (en die kom je nogal eens tegen)

Wordt lid van de CCC (Camper en Caravan Club), dat scheelt behoorlijk.

Vlak bij St Ives is een camping (Polmanter Touring Park Halestown) die in de voor en najaarsperiode ACSI korting geeft. Het is een geweldige camping met werkelijk alles erop en eraan en grote plaatsen. Vanaf de camping kan je prachtige wandelingen maken en zijn veel andere bezienswaardigheden en activiteiten op korte afstand. (O, en dan bij terugkomst heerlijk een Chicken Brest wrapped in bacon met chips en a pint in de pub)

foto4Er is zoveel te doen en te zien. Bereid je voor (wij hadden de gids van de ANWB, maar op de meeste campings kan je ook heel veel infofolders pakken) maar probeer niet alles in één vakantie te doen en te zien is onze ervaring. Je zal merken dat je veel stopt, even rondkijkt of in een havenplaatsje lekker op een bankje gaat zitten genieten van het wassende water, het spel van de grote meeuwen of over de rug meekijkt van een schilder. Ook het rijden over de smalle laantjes vergt veel meer tijd, de dag is om voordat je het beseft.

Ga gewoon volgend jaar weer terug.

Wij zijn in Duinkerken overgestoken naar Dover. Duur ongeveer twee uur varen. In Duinkerken is een camping, handig voor de heen en/of terugreis. Vanaf de camping is het ruim een half uur rijden naar de boot!

Wij hadden de VW met vast verhoogd dak. Een perfecte sterke en stabile auto. Voldoende ruimte voor kleding. Ik zou geen potten pindakaas, pakken hagelslag en aardappelen meenemen. De losse luifel (optie) is handig bij regen voor het droog in en uitstappen en natuurlijk bij veel zon…

Veel plezier en rij links…!

Jan en Truus Gulinck

Meer foto's

Foto 5 - Ruige kliffen en woeste golven - Devon and Cornwall Foto 6  - Ruige kliffen en woeste golven - Devon and Cornwall


Terug naar alle CamperToday Reisverhalen.